Arvid Fredborg och nyliberalismen

2 minuters läsning
Omslag "Arvid Fredborg som nyliberal", kandidatuppsats i historia.
”Arvid Fredborg som nyliberal”, kandidatuppsats i historia.

Våren har jag delvis spenderat bland kapslar och pärmar i ett privatarkiv i Uppsala. Resultatet blev kandidatuppsatsen Arvid Fredborg som nyliberal: Institut d’Études Politiques, International Freedom Academy & Mont Pèlerin Society som jag lade fram i början av juni vid historiska institutionen, Lunds universitet. Här är uppsatsen i pdf:

Arvid Fredborg som nyliberal | Joakim Broms

Den konservative journalisten Arvid Fredborg (1915-1996) var en drivande kraft bakom det ökända Bollhusmötet i Uppsala vårvintern 1939 då studentkåren tog ställning mot att släppa in judiska läkare på flykt undan naziregimen. Han argumenterade under mötet för rashygien och drev en tydlig antisemitisk linje. Denna episod har författaren Ola Larsmo uppmärksammat i den utmärkta boken Djävulssonaten. Under kriget skildrade Fredborg Tredje riket inifrån i bästsäljaren Bakom stålvallen och fick (måhända oförtjänt) rykte för att ha ”avslöjat” förintelsen.

Min uppsats tar emellertid vid ett par decennier senare när Arvid Fredborg fortsatte att engagera sig som politisk aktivist, men denna gång med andra förtecken. Nu var det kampen mot kommunism och socialism som stod på agendan. Fredborg engagerade sig tidigt i konservativa nätverk och skulle vid skiftet 1950/1960-tal vara drivande i att starta flera nyliberala organisationer.

Några av de teman som jag tar upp i uppsatsen är:

  • Relationen mellan nyliberalism och konservatism
  • Nyliberalismens otydliga frihetsbegrepp
  • Svensk inblandning i den nyliberala rörelsen långt innan Timbro och Ratio såg dagens ljus under sent 1970-tal.

Dessutom försöker jag reda ut några av de vanliga missuppfattningar om nyliberalismen som florerar i debatten, såväl till höger som vänster.

Läs gärna uppsatsen och kommentera!